Chombar Françoise

Françoise Chombar is mede-oprichter en CEO van Melexis. Melexis ontwerpt en ontwikkelt innovatieve micro-elektronische oplossingen voor de automobielindustrie, maar groeit ook in de sectoren van smart-toestellen, domotica, industriële en medische apparatuur. Het bedrijf telt wereldwijd meer dan 1.500 werknemers in 20 locaties met hoofdzetel in België. Françoise Chombar is tevens lid van de raad van bestuur van Umicore, een wereldwijde materiaal-technologie- en recyclagegroep en lid van de raad van bestuur van Soitec, een internationale fabrikant van halfgeleidermaterialen.

Daarnaast is ze voorzitter van het STEM-platform, een adviesraad van de Vlaamse Regering die jongeren aanmoedigt om een STEM-opleiding (Science, Technology, Engineering of Mathematics) te volgen. Françoise Chombar was 17 jaar lang mentor van het SOFIA-netwerk, een coaching-, netwerk- en vormingsprogramma voor vrouwelijke ondernemers en vrouwen in management. Als ‘STEMinist’ pleit ze voor meer STEM en meer inclusiviteit en genderevenwicht. Dat engagement wordt gedreven door haar diepe geloof in de positieve maatschappelijk impact ervan.

In 2012 ontving Françoise Chombar van UGent de titel Ere-ambassadeur voor Toegepaste Taalkunde. Ze won de Vlerick Award in 2016 en de Global Prize for Women Entrepreneurs in 2018. Dat jaar werd ze ook verkozen tot ICT Persoonlijkheid van het jaar door Datanews en benoemd tot Science Fellow bij de VUB. In juli 2019 ontving ze het Ereteken van de Vlaamse Gemeenschap.