Licence2Skill: als rekruteren ook anders kan

De juiste persoon op de juiste plaats krijgen. Dat is waar Licence2Skill werk van maakt. We spraken met oprichters Filip Plompen en Tom Baeten om na te gaan wat Licence2Skill onderscheidt van andere recruiters. We hadden het met hen over het belang van matching, artificiële intelligentie en een menselijke aanpak bij rekrutering. Maar ook over hun Licence2Skill-school en communities. Licence2Skill is duidelijk meer dan alleen een recruiter.

Licence2Skill, de naam doet het al vermoeden: skills zijn jullie domein. Maar wat doen jullie concreet met die skills?

We zijn een recruiting agency: we zorgen ervoor dat werknemers en werkgevers met elkaar gematcht worden. En daarvoor hanteren we een atypische en innovatieve aanpak. We vertrekken immers vanuit de noden en voorkeuren van de kandidaat-werknemer én van de werkgever. Door de informatie over het bedrijf samen te leggen met die over de kandidaat-werknemer, komen we tot de ideale match. Dankzij onze uitgebreide profilering, kunnen we een lange-termijnrelatie tussen beide partijen tot stand brengen. Dat komt ook het retentiebeleid ten goede, wat bedrijven heel wat kosten bespaart. Een dubbel win voor bedrijven dus: ze vinden door ons toedoen de ideale werknemer én kunnen hem of haar voor langere tijd in dienst houden. Daarin zijn we uniek. En voor kandidaat-werknemers bestaat onze troef erin dat we op zoek gaan naar wat best bij hen past. De match tussen persoonlijkheid en bedrijfscultuur is daarbij van groot belang. Kwaliteit staat centraal in onze werkwijze.

Filip Plompen en Tom Baeten, Licence2Skill

Een goede matching is dus zonder meer cruciaal in jullie aanpak?

Absoluut! Personeelsverloop brengt financiële kosten met zich mee, maar heeft ook een demotiverende impact op werknemers die achterblijven. De indirecte impact van het verloopproces is vaak veel zwaarder dan het management van een bedrijf denkt. Doorgaans wordt het resultaat van het personeelsverloop pas maanden of jaren later voelbaar. En niemand wordt gelukkig van een nieuwe werknemer die al snel zijn motivatie verliest. Veelal zijn de eerste werkweken een gok. Soms komt het goed, maar al te vaak worden samenwerkingen vroegtijdig stopgezet. Dat valt te vermijden, en daar zorgen wij voor dankzij onze grondige matching.

En hoe zorgen jullie voor die ideale match?

Om ons doel te bereiken, is het natuurlijk essentieel dat we beide partijen zo goed mogelijk leren kennen. Wat de werknemers betreft, focussen we ons op de persoon achter de kandidaten. Waarvoor staan ze ’s morgens op? Hoe ziet hun persoonlijkheid eruit? En wat zijn hun competenties? We gaan het gesprek met hen aan, zonder vooroordelen, en dus ook zonder hun cv te bekijken. Cv’s zijn niet meer van deze tijd; ze geven vaak een verkeerd beeld. Een menselijk aanpak staat bij ons centraal. De ervaring leert ons dat één van de grootste ergernissen van kandidaten het gebrek aan feedback is. Wij nemen elke sollicitatie ernstig en geven constructieve feedback aan wie niet in aanmerking komt. Kandidaten waarmee we verder willen gaan, stomen we zo goed mogelijk klaar om die gewenste job in de wacht te slepen.

Ook bedrijven die met ons in zee gaan, leren we steeds grondig kennen. We gaan bijvoorbeeld in gesprek met bedrijfsleiders en HR-medewerkers, en we maken ook een profiel op van de bedrijfscultuur.

Bij dit alles worden we ondersteund door onze partner op vlak van artificiële intelligentie, het Vlaamse bedrijf Twegos. Artificiële intelligentie ondersteunt ons bij de selecties van kandidaten en biedt wetenschappelijke onderbouwing. Het laat ons toe om de zaken in kaart te brengen waar wij zo hard op inzetten, zoals de persoonlijkheid en de ideale omgeving van de kandidaten. Door dezelfde oefening bij bedrijven en hun werknemers te doen, kan een ideale match bekomen worden.

Jullie mikken op kandidaat-werknemers die het niet steeds gemakkelijk hebben op de arbeidsmarkt.

We hebben inderdaad twee kerngroepen voor ogen: jongeren tot ongeveer 30 jaar en 45-plusser. Beide groepen moeten vechten tegen clichés: te weinig ervaring, te duur … En daardoor krijgen ze geen kans om hun meerwaarde aan te tonen. Uiteraard helpen we kandidaten die tussen die twee doelgroepen vallen, ook verder. Iedereen kan dus bij ons terecht, maar onze grootste focus ligt wel op die twee groepen die het extra moeilijk hebben op de arbeidsmarkt.

Het zijn niet alleen specifieke leeftijdscategorieën waarop jullie focussen, maar ook specifieke profielen, namelijk sales- en marketing- en HR-profielen. Vanwaar die focus?

Omdat wij geloven in focus en specialisatie. Sales, marketing en HR zijn specifieke profielen. Daar moet je als recruiter toch voldoende vertrouwd mee zijn, wil je de juiste kandidaat rekruteren. Binnen deze sectoren zijn er bovendien nogal wat knelpuntberoepen. Wij willen die bedrijven helpen. Er zijn heel wat gelijkenissen tussen het sales- en HR-proces. Licence2Skill biedt trouwens nog meer diensten aan bedrijven aan met focus op sales, marketing en HR. Rekrutering is slechts één deel van het totaalpakket dat we aanbieden binnen dat domein.

Het valt op dat jullie het potentieel van de kandidaten laten doorwegen. Zorgen jullie er ook voor dat ze ondersteuning krijgen om te groeien?

Absoluut! Met onze Licence2Skill-school willen we kandidaten met potentieel zo snel mogelijk de nodige ervaring bijbrengen als ze die niet hebben. Vaak wordt de sales nogal stiefmoederlijk behandeld, terwijl dat een enorm boeiende sector is. Door onze school kunnen we geïnteresseerden laten proeven en laten ontdekken of het iets voor hen kan zijn. Dat heeft als bijkomend voordeel dat we kandidaten op een andere manier leren kennen en dus nog beter kunnen inschatten. Om mensen te inspireren, organiseren we ook webinars. Die bieden we gratis aan, om ze zo laagdrempelig mogelijk te houden. En er is duidelijk vraag naar, want onze webinars trekken steeds meer deelnemers. Als een kandidaat wordt aangeworven, dan bieden we bovendien coaching on the job aan, op basis van een PersoonlijkOntwikkelPlan (POP). Dit POP wordt opgemaakt in samenspraak met de kandidaat, het bedrijf en Licence2Skill. In functie van de specifieke de noden zetten wij een specialist van ons team in. Op die manier willen we de kans op langdurige tewerkstelling vergroten. Wij zijn trouwens ook meer in het algemeen grote voorstander van praktijkgericht leren, net omdat er op die manier gerichte ervaring wordt opgedaan waar wij de nodige ondersteuning in kunnen geven. Recent zijn we ook begonnen met een mentorshipprogramma waarbij jongeren en 45-plussers effectief aan kruisbestuiving kunnen doen en kunnen leren van elkaar. Momenteel gebeurt dit uiteraard virtueel door de huidige coronamaatregelen, maar op termijn staan er ook fysieke meetings op het programma. Ideeën genoeg!

Licence2Skill is duidelijk meer dan zomaar een recruiter.

Dat is zo. We bieden bovendien ook nog een online community aan. Die community is er al van bij de start, eerst op Facebook en intussen ook op LinkedIn. Daarmee willen we zowel informeren als inspireren en motiveren, met ruimte voor interactie en discussie over relevante thema’s. We plaatsen in de communities nieuwe vacatures, en kondigen er onze webinars aan.

Het voelt alsof Licence2Skill het resultaat is van jullie persoonlijke ervaringen en achtergrond. Klopt dat?

We hebben beiden veel ervaring met rekrutering. Bij Tom wrong de kwantitatieve aanpak van de meeste rekruteerders waar hij als manager mee samenwerkte. Het gebrek aan een onderscheidende aanpak viel hem op. Ook wist hij uit ervaring dat de kruisbestuiving tussen jong en minder jong voor magie kan zorgen. Filip werkte in het verleden zelf op een interimkantoor, maar de aanpak daar, wrong. We zijn beiden mensgericht en voelden dat het anders kon en anders móést. We zijn ervoor gegaan, en daar hebben we nog geen moment spijt van gehad!

Was deze informatie nuttig?

Bedankt voor uw feedback!

Auteurs

Departement Werk & Sociale Economie

Recente blogberichten